Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rendelkezésre álló fény kihasználási lehetőségei

2008.02.17

 A rendelkezésre álló fény kihasználási lehetőségei

Sok hely túl sötétnek bizonyul ahhoz, hogy a rendelkezésre álló fény segítségével készítsük el képünket, és ugyanakkor nem engedik meg a vaku használatát. Ez utóbbi nem is lenne olyan nagy probléma, hiszen a vakuval készült képek meglehetősen laposak és unalmasak tudnak lenni. Íme pár tipp amelyek segítségével túlélhetjük a hasonló szituációkat. Ne számíts éles képekre egy ilyen helyen, ilyen körülmények között, de hidd el számos képed sokkal szebb és izgalmasabb lesz, mint azt valaha is gondoltad volna.

A rendelkezésre álló fénnyel történő fényképezés nagy mértékben függ a felszerelés minőségétől, és a fotós szakmai tudásától egyaránt. Ilyen helyeken nem elegendő a fény ahhoz, hogy az auto-fókusz és a beépített fénymérő megfelelően működjenek, valamint a zársebességet sem tudjuk olyan magas értékre állítani, hogy kimerevítse a mozgást és megakadályozza a kezünk remegése által keletkezett bemozdulásokat.

Mielőtt részletezném a tippeket egy rossz hírrel kell szolgálnom: nincs mód rá, hogy ilyen fényviszonyok mellett egy teljesen éles és tiszta képet kapjunk eredményül akármilyen gépet is használjunk (legyen szó a legmodernebb DSLR gépről a legjobb objektívvel felszerelve). Az objektív fényértéke túl nagy, illetve a digitális fényképezőgépek szenzora nem elég érzékeny ahhoz, hogy megfelelő minőségű képet rögzítsünk hosszabb expozíció esetén.

Viszont annak ellenére, hogy éles képet nem készíthetünk egy ilyen helyzetben nem jelenti azt, hogy jó képet ne csinálhatnánk. Raymond Ruan számos kiváló fotót készített mozgó témákról gyenge fényviszonyok mellett. Az elmosódás sokat hozzátesz a fényképezett témához. Mozgást ad, atmoszférát és ritmust teremt. Összességében gyönyörű és egyedi képek készíthetők ezen rossz tulajdonság megfelelő alkalmazásával.

Raymond Ruan jóváhagyásával

 

Technikák    
  1. Állítsd a fehér egyensúlyt nappali fényre (az izzólámpa fényéhez igazított fehér egyensúly ugyan sokkal valósághűbben ábrázolná a fehér és világos részeket, de az ilyen típusú fotók hangulatához sokkal jobban illik egy kicsit sárgásabb, melegebb megvilágítás), manuális üzemmódot válassz, a rekeszt állítsd maximumra (ha lehetőséged van rá f/2.8 -ra), az érzékenységet állítsd ISO400-ra vagy ISO800-ra!
  2. Manuálisan mérj fényt! Készíts pár próbaképet mialatt fokozatosan növeled a záridőt mindaddig, amíg nem kapsz egy meglehetősen jól exponált képet! Az automatikus fénymérés nem működik jól ilyen körülmények között a nagy kontraszt miatt.
  3. Használj támaszt a bemozdulásos életlenség elkerülésére! Egy asztal, egy szék háttámlája, egy söröskorsó, a fal, egylábú vagy akár háromlábú állvány egyaránt megteszi.
  4. Manuálisan állítsd az élességet! Szemelj ki egy álló tárgyat a színen és állítsd az élességet erre az auto-fókusz segítségével, majd válts kézi élességállításra és használd ezt a továbbiakban! (Az auto-fókusz nem minden esetben működik jól gyenge fényviszonyok mellett.)
  5. Állítsd a gépet sorozatfelvételi módba!
  6. Tartsd stabilan a gépet és készíts 3-5 képkockákból álló sorozatokat! Erre azért van szükség, mert a sorozat közepén lévő képeken kevésbé lesz tapasztalható a bemozdulásos életlenség, ami az elsütőgomb lenyomásából illetve felengedéséből fakad.
  7. Készíts rengeteg képet! Szó szerint rengeteget! 200 képkockából ha 20-30 lesz technikailag kifogástalan, amiből további 5-10 kép az, amit be is tudsz majd mutatni másoknak.
  8. Ha nagyobb memóriakártyát használsz, és a kártya valamint a géped is támogatja a nagy sebességű RAW formátum feldolgozását és tárolását, javaslom fényképezz ebben a tömörítetlen formátumban! Így több lehetőséged lesz a későbbi expozíció, illetve fehéregyensúly korrekcióra a kidolgozás során.
  9. A kidolgozás során szedd le a zajt a képről! Számos módja van a kromatikus komponensek eltávolításának, ami által a kép sokkal inkább úgy tűnik, mint amit diára fényképeztek. Kissé mosd el a kék és/vagy vörös csatornákat is!
  10. Ne felejtsd el élvezni az előadást! ( Forrás: www.komlody.hu )

További érdekes cikkeket olvashatsz a www.komlody.hu oldalon.